به گزارش  چیلان، به جز وضعیت وخیم بازار سهام و کاهش شدید جریان نقدینگی در این بازار، عواملی همچون مصوبه عوارض صادراتی، سقوط قیمت‌ها در بازار جهانی فولاد، قطعی برق شرکت‌های فولادی و کاهش قیمت فولاد در بازار داخلی همزمان با افزایش هزینه‌های تولید، باعث شد تا دوران بدی برای سهامداران زنجیره آهن و فولاد رقم بخورد.

تنها سبزپوشِ زنجیره آهن و فولاد

در نیمه نخست سال جاری، تنها بازدهی سهام شرکت فولاد آلیاژی ایران (نماد «فولاژ») مثبت بود. البته بازدهی این نماد نیز تنها ۱.۴ درصد بود که با توجه به وضعیت تورمی بازارهای موازی، این بازدهی نیز برای سرمایه‌گذاران جذاب محسوب نمی‌شود.

به جز «فولاژ»، بقیه نمادهای فولادی و سنگ آهنی بازار سهام، بازدهی منفی ۱ تا منفی ۳۵ درصدی را تجربه کردند. سهامداران زنجیره آهن و فولاد در نیمه نخست امسال هم از وضعیت کلی بازار سهام و قحطی نقدینگی در این بازار آسیب دیدند و هم ریسک‌های خاصِ این صنعت باعث تحمیل زیان به آن‌ها شد.

در ابتدای امسال، بخشنامه عوارض صادراتی در حالی که سهامداران شرکت‌های فولادی می‌توانستند از افزایش صادرات و افزایش درآمدهای ارزی شرکت‌شان منتفع شوند، باعث کاهش صادرات این شرکت‌ها شد و یک فرصت طلایی از شرکت‌های زنجیره فولاد گرفته شد. در ماه‌های بعد نیز محدودیت شدید مصرف برق و کاهش شدید قیمت‌ها در بازار جهانی و بازار داخلی باعث شد تا نمادهای فولادی و سنگ آهنی، روند خوبی را در بازار سهام تجربه نکنند.

در تمام این مدت با افزایش هزینه انرژی، نیروی انسانی و کرایه حمل بار، هزینه تمام‌شده نمادهای زنجیره آهن و فولاد افزایش یافته بود و این نمادها، بدون هرگونه حمایت دولت، بخشی از مزیت‌های بنیادی خود را از دست دادند. قیمت‌ها عمدتاً در نیمه نخست امسال، هم در بازار داخلی و هم در بازار صادراتی به شدت کاهش یافت و این امر، کاهش حاشیه سود شرکت‌های زنجیره آهن و فولاد را درپی داشت.

در واقع در نیمه نخست امسال، هم ریسک عمومی بازار سهام، هم ریسک سیاست‌های اشتباه دولت، هم ریسک سقوط قیمت فولاد و هم ریسک تورم کلی اقتصاد ایران و افزایش هزینه‌های تولید به نمادهای زنجیره آهن و فولاد تحمیل شد. وقوع همزمان این چهار ریسک عمده باعث شد تا روزگار تلخی برای سهامداران این نمادها رقم بخورد.

در نمودار زیر بازدهی نمادهای فولادی و سنگ آهنی بازار سهام در نیمه نخست سال ۱۴۰۱ را ببینید: